woensdag 21 december 2011

Reinaert de Vos





 Hallo lezers!

Jullie hebben misschien wel eens van het verhaal van Reinaert de Vos gehoord, een eeuwenoud verhaal over een vos die allerlei streken uithaalt. Bij Nederlands hebben we dit verhaal behandeld Het verhaal van Reinaert de Vos behandelen is natuurlijk veel leuker dan uit het boek werken J.

Het verhaal gaat dus over Reinaert de Vos. Hij haalt allerlei streken uit met Bruun de beer, Tibeert de kater, Isegrim de wolf, Grimbert de das, belijn de Ram, Cuwaert de haas en hij heeft zelfs de koning wijsgemaakt dat hij wist waar een schat lag! Ze willen Reinaert steeds te pakken krijgen, maar hij is hen steeds te slim af. Uiteindelijk vlucht Reinaert met zijn familie naar een ander land. Als je een uitgebreide samenvatting wilt lezen, kun je naar deze site gaan.

We moesten ook een opdracht maken en Romy en ik hebben gekozen voor opdracht 3: kritiek op de maatschappij.

In het verhaal komen verschillende standen zwaar onder vuur te liggen. Ik ga per stand uitwerken welke kritiek naar voren wordt gebracht. In het verhaal kon er kritiek worden geuit op de maatschappij, omdat de hoofdpersonen dieren waren. Zo kon de schrijver niet worden beschuldigd van schending van de maatschappij.




Koning Nobel:

De Koning in het verhaal is koning Nobel. Koning Nobel heeft een hoog aanzien, maar is in werkelijkheid dom. De schrijver schetst hem als iemand die misbruik maakt van zijn macht. De machthebbers zijn corrupt. Hij stuurt alleen vazallen om dingen te doen en wacht zelf af.
Een voorbeeld hiervan: Reinaert vertelde over de zogenaamde schat. De koning stuurde Belijn de ram en Cuwaert de haas om Reinaert te vergezellen op zijn reis om de schat te zoeken.

Pastoor (Pape):
In het verhaal komt ook een pastoor voor. Hij wordt in een kwaad daglicht gesteld. De pastoor leeft een luxe leven. De schrijver schrijft dat de pastoor naakt zijn bed uit komt, ook al was het gebruikelijk om naakt te slapen, dit werd niet van geestelijken verwacht. De pastoor heeft ook een vrouw; Julocke, terwijl geestelijken geen vrouw mogen hebben en al helemaal geen seks.

Adelen: De vazallen
In het verhaal werden de vazallen als slaaf gebruikt van de koning. Zijn moesten opdraaien voor alle vuile en gevaarlijke kluisjes. Ze werden op pad gestuurd om uit te zoeken wat Reinaert de Vos allemaal van plan was en om al zijn listen uit te vogelen.

De boeren:
De boeren worden door de schrijver geschetst als een kwaadaardig en gewelddadig volk. Veel kritiek kunnen ze niet op de boeren leveren want de verhalen werden verteld aan de boeren en de burgers.

De burgers:
Hier geldt hetzelfde zijn als bij de boeren, er konden geen slechte dingen wordt gezegd over de burgers, want de verhalen werden rond verteld door de vertellers aan de burgers en boeren. Ze werden wel beschreven als een dom volk, zij lieten Bruun de beer gaan, terwijl Julocke in het water lag. Ze geloven alles wat de pastoor zegt.

Als je nog een leuk filmpje over Reinaert de Vos wilt zien kun je op deze link klikken.

Ik schrijf snel een volgende blogpost!

x Kirsten

zondag 23 oktober 2011

Boekverslag De eetclub

Ik heb het boek De eetclub van Saskia Noort gelezen. Het boek gaat over vijf echtparen; Karen en Michel, Babette en Evert, Simon en Patricia, Ivo en Hanneke en Angela en Kees; ‘de Eetclub.’ Op een nacht vliegt ineens het huis van Evert en Babette in brand. Wat zit hierachter? En wie heeft dit gedaan? Kort daarna valt Hanneke van een balkon van een hotelkamer. Hebben deze gebeurtenissen met elkaar te maken? Wat zit hierachter? Karen stort zich ook nog eens in een affaire met Simon en komt erachter dat Hanneke een affaire had met Evert. Heeft die affaire van Evert en Babette invloed gehad op de dood van Evert en Hanneke? Dat lees je allemaal in het boek de Eetclub. De thema’s van het boek zijn relaties, verraad, geweld, moord, leugens en macht.


Ik vond het niet echt een heel spannend en leuk boek. Ik denk dat het voor het grootste deel komt omdat ik de film al eerder gezien had. De film vond ik wel heel leuk. Het boek is veel uitgebreider en sommige belangrijke dingen zijn veranderd of weggelaten. Voorbeeld: In het boek richten de vijf echtparen samen een eetclub op en in de film bestaat de Eetclub al als Karen en Michel in het dorp komen wonen en komen er later bij. Het was ook minder leuk omdat ik eigenlijk al wist wat er ging gebeuren. Ik wist ook al wie de dader was en dan is het natuurlijk niet zo spannend meer en heb je niet zo’n zin meer om door te lezen.

Ik vond de hoeveelheid hoofdpersonen wel verwarrend. Het is heel moeilijk om te onthouden wie nou bij wie hoort. Ze hebben ook nog eens allemaal kinderen, dus al die namen waren wel heel verwarrend.

Ik vind dat het boek wel leuke thema’s heeft. Ik vind sowieso dat een boek spannend moet zijn en dat het me echt dwingt om door te lezen. Bij thema’s als moord, leugens en macht komt dat wel goed.



Er was wel één stuk in het boek dat heel anders was dan de film en dat was het einde. Het einde heb ik dus wel heel snel gelezen omdat het natuurlijk wel spannend was omdat ik dat nog niet kende. Het einde (het spannende deel) begint op bladzijde 223 hoofdstuk 36.

Er waren ook wel wat dingen die me irriteerden toen ik het boek las. Voorbeeld: Op een gegeven moment komt Karen erachter dat Simon misschien iets met de moorden te maken heeft en toch blijft ze helemaal met haar gedachten bij Simon.





Op deze site vind je allerlei informatie over Saskia Noort.



Ik heb ook een goede samenvatting over het boek gelezen. Deze samenvatting geeft heel goed de belangrijkste zaken van het boek aan.





Ik heb ook een recensie van het boek opgezocht en gelezen:



Recensie:
VrouwenThrillers.nl (Annette) op 20 juni 2007:
De Eetclub past helemaal in dit genre. Het gaat over Karen, midden-dertig, die met haar gezin van de stad naar het platteland verhuist en daar een eetclub opricht met een aantal gelijkgestemde vrouwen uit het dorp. Het is geschreven in de ik-vorm. Er moet gezegd dat de eerste helft van dit boek een stuk beter is dan de tweede helft. In de eerste helft wordt op een perfecte manier een spanning opgebouwd waarbij je als lezer het gevoel krijgt dat er "iets niet klopt". Heel sterk beschreven. Ook de beschrijving van de behoefte van Karen aan een sociaal leven is heel treffend. Echter, na de eerste helft verandert het boek in een "gewone detective" en terugkijkend gebeuren er best een paar onlogische dingen in de eerste helft. Ja, de tweede helft valt een beetje tegen, maar vanwege het sublieme begin toch absoluut een aanrader.



Ik ben het op zich wel eens met deze recensie. Het is inderdaad zo dat de eerste helft van het boek beter is dan de tweede helft. Ik vind alleen wel dat het einde van het boek dan weer wel heel spannend is, omdat er toch weer dingen gebeuren die je niet verwacht.





Ik heb ook nog de trailer van de film gevonden, die is wel leuk om even te kijken.

Leesgeschiedenis

Hallo, ik ben Kirsten en dit is mijn eerste blogpost. Ik ga wat schrijven over de boeken die ik vroeger heb gelezen en die mijn ouders mij hebben voorgelezen.
Vroeger las mijn vader me niet heel veel voor, hij bedacht zelf verhaaltjes. Mijn moeder las wel veel boeken voor zoals Jip en Janneke en sprookjesboeken. Ze las ook nijntje boeken en prentenboeken voor.

Toen ik in groep 3 kwam kon ik al snel lezen. Ik las ook heel veel, daarom was in de loop van de jaren al snel uitgekeken op alle kinderboeken. Rond mijn 9e las ik al tienerboeken zoals de hoe overleef ik serie van Francine Oomen.

Rond mijn 13e begon ik al boeken te lezen voor 16 jarige. Ik heb heel veel boeken van Carry Slee gelezen zoals Bangkok Boy, Fatale liefde, Lover of Loser etc.

Ik lees nu nogsteeds heel veel. Vooral in vakanties.

Mijn volgende blogpost volgt snel!