Het was weer zover, een boek lezen voor de Nederlandse literatuur! Ik heb het boek Op klaarlichte dag van Simone van der Vlugt gekozen. Ik vond het een superspannend boek en heb hem dan ook snel uitgelezen. Ik ga jullie eerst wat over de inhoud vertellen:
Het verhaal gaat over Nathalie. Een jonge vrouw die een moeilijke jeugd heeft gehad. Totdat ze Vincent tegenkomt, een jongen die in het criminele circuit zit. Als Vincent haar kind, Robbie, iets aan wilt doen, slaat ze hem met een lamp op zijn hoofd. Hij gaat neer en Nathalie vlucht weg met Robbie. Nathalie denkt dat Vincent dood is, maar dat is niet zo. Hij gaat haar achterna. Hij heeft namelijk een zender in de sporttas van Nathalie gedaan. Vincent rekent eerst af met de vriendin van Nathalie en haar man. Zo begint een zenuwslopende achtervolging waarbij Nathalie Vincent een paar keer onder ogen komt maar steeds weet te ontsnappen.
Het verhaal gaat ook over Julia, een rechercheur. Zij probeert de moord op de vriendin van Nathalie en haar man op te lossen. Per toeval ontmoet ze Nathalie en zo ontstaan er allerlei vragen bij Julia. Wie is dit meisje? Later komt Julia erachter dat Nathalie niet haar echte naam is, haar naam is Dagmar Dalhuijs. Later vallen alle puzzelstukjes in elkaar, maar hoe het afloopt vertel ik natuurlijk niet, dan los ik de kritische spanning al op en dat is natuurlijk niet leuk als je het boek nog gaat lezen.
Dit is een het verhaal kort geschreven, als je een langere samenvatting wilt lezen, kan je deze link volgen.
Zoals je leest zit er veel spanning in het verhaal
Emotionele spanning is als je heel erg met de hoofdpersoon kan meeleven.
Er zijn eigenlijk twee hoofdpersonen in dit verhaal: Nathalie en Julia. Bij hen voelde ik beide veel emotionele spanning.
Nathalie: In het eerste hoofdstuk kom je erachter dat Vincent Nathalie mishandelde, dat roept bij mij al de eerste emotionele spanning op. Ook kom je erachter dat Vincent Robbie iets aan wilde doen, ik leef dan erg mee. Vervolgens riep de achtervolging bij mij veel emotionele spanning op, omdat je je voor kan stellen hoe bang Nathalie moet zijn geweest. Het idee dat ze er nu alleen voor staat met haar kind laat mij ook erg meeleven. Als je erachter komt dat Nathalie vroeger mishandeld is, roept dat nog extra emotionele spanning op.
Julia: Julia haar oma krijgt een ongeluk. Ze valt van de trap en is op slag dood. Julia heeft het daar heel moeilijk mee omdat haar oma haar enige familie is. Ik leefde mee met haar toen ik het las.
Kritische spanning is als er bij jou, als lezer, allerlei vragen ontstaan waar je geen antwoord op weet. De kritische spanning wordt opgelost naarmate je het boek leest.
Toen ik het boek aan het lezen was, riep het bij mij veel kritische spanning op. Eerst weet je nog niet veel van Nathalie, zodat er allerlei vragen ontstaan. Daarna kom steeds meer over Nathalie en haar verleden te weten, waardoor alles steeds duidelijker wordt.
De kritische spanning begon al bij de eerste zin: hij moet bewusteloos zijn geweest. Dan ontstaat bij mij de vraag: Wat is hier gebeurd? Al snel wordt deze kritische spanning opgelost, namelijk in het eerste hoofdstuk, waar Nathalie vertelt waarom ze hem heeft neergeslagen. In het eerste hoofdstuk ontstond de vraag: hoe is Nathalie bij Vincent terecht gekomen? De achtervolging riep bij mij niet veel kritische spanning op, daar is meer emotionele spanning en ontstonden er bij mij geen vragen. Behalve toen ik erachter kwam dat Robbie geen jongen is, maar een meisje. Waarom doet Nathalie alsof Robbie een jongen is? Later in het boek wordt deze kritische spanning opgelost. Het kind is namelijk niet van Nathalie, maar van iemand anders! Het meisje heet Luna. Ze steelt het kind en doet alsof het kind Robbie is, haar broertje die vroeger is overleden.
Personages
De drie hoofdpersonages uit het boek zijn:
Nathalie (Dagmar): Nathalie is een jonge vrouw met een moeilijke jeugd. Ze is door Vincent gevormd tot een bepaald persoon. Nathalie is kwetsbaar en weet niet goed waar ze mee bezig is. Ze is erg in de war. Ze is tot erge dingen in staat als dat moet, zoals mensen neerslaan en vermoorden.
Julia: Julia is een alleenstaande rechercheur. Haar ouders waren op jonge leeftijd overleden en ze is opgegroeid bij haar oma. Ze wil heel graag de moordzaak van Kristien en haar man oplossen. Als haar oma een ongeluk krijgt is ze daar kapot van.
Vincent: Vincent is een foute jongen. Hij pleegt allerlei misdaden, maar is nog nooit gepakt. Hij achtervolgt Nathalie en wil haar laten boeten voor dat ze weg is gelopen en hem heeft neergeslagen.
Thema
Een belangrijk thema in het boek is wraak. Vincent wil wraak nemen op Nathalie voor dat ze is weggelopen. Hij wil haar vermoorden. Ook neemt Nathalie wraak op Ilse, een vrouw die schuldig is aan de dood van haar moeder een broertje. Dit doet ze door haar kind Luna weg te roven en te doen alsof Luna (Robbie in Nathalies ogen) haar kind was.
Ook is mishandeling een belangrijk thema. Nathalie werd immers vroeger mishandeld en werd nu ook door Vincent mishandeld. Vincent wilde Robbie mishandelen en heeft Kristien en haar man vermoord.
Op deze site staan een aantal recensies over Op klaarlichte dag. Ik vind de recensie onder aan de Pagina van de Telegraaf het beste. Kort, maar krachtig en goed.
Tot de volgende keer!
X. Kirsten